Het gevolg van het marktwerkingsmodel binnen een voor huisartsen ‘absurde’ mededingingswet. Huisartsen moeten daarbij concurreren in plaats van samenwerken, zorg voor patiënten heet ‘schadelast’ en het vertrouwen in de deskundigheid van de huisarts is ingeruild voor de laagste productprijs van zorginkopers.
In het manifest wordt door de huisartsen drie eisen gesteld aan de politiek en de zorgverzekeraars.
- Haal de huisarts uit de greep van de mededingingswet en herstel ‘samenhang door samenwerking’ als leidend principe in de eerstelijns zorg.
- Samenwerken en onderhandelen alleen op gelijkwaardige basis, landelijk en regionaal. Dus geen schijnonderhandelingen meer met de zorgverzekeraar.
- Toon vertrouwen in de deskundigheid van de beroepsgroep. Stop dan ook de grenzeloze verzameldrift van nutteloze data.
VPHuisartsen ondersteunt de huisartsen volledig in hun moedige verzet tegen de bureaucratische en schadelijke marktwerking in de eerstelijnszorg. Het hoopt en verwacht dat de grotere vertegenwoordiger van de beroepsgroep, de Landelijke Huisartsen Verenging, waar ruim driekwart van de praktijkhouders in ons land bij is aangesloten (circa 6.138 van de 7.900), zich zal losmaken van haar eerdere rol tegenover het ministerie van VWS: volgzaam de verantwoordelijkheid dragend voor beleid en zorgakkoorden waarover de LHV geen formele zeggenschap heeft en waarover haar leden in het geheel niets te vertellen hebben. Ze dienen het alleen uit te voeren.
Zolang de landelijke en regionale vertegenwoordigers van de beroepsgroep (LHV, VPHuisartsen ea) geen wettelijk garantie hebben op een gelijkwaardige onderhandelingspositie tegenover zorgverzekeraars en andere relevante partijen, zou het aansluiten bij overleg waar wel de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid maar niet de zeggenschap is gegarandeerd, moeten stoppen.
VPHuisartsen roept de LHV dan ook op om gezamenlijk, naast de verbale steun voor het moedige pleidooi van de huisartsen, een duidelijke en transparante positie in te nemen tegenover de minister en verzekeraars: die van belangenbehartiger namens de huisartsen.
Prima actie die niet alleen navolging vraagt van de LHV, maar ook van de NPCF, gemeenten en ‘last but not least’ patiënten. Patiënten moeten goed geïnformeerd worden over het hoe en waarom van deze actie. Landelijk en in de praktijk. Want zij willen een verzekeraar die ook goed zorgt voor hun huisartspraktijk zorgt. Zeker weten ! En anders nemen ze wel een andere. Als die er is.
de macht van de verzekering maatschappijen moet echt stoppen
als dit het resulaat is van de liberalisering zoals oa de VVD voorstaat is wat er nu weer gaande is met de huisartsen dieptriest , het gaat niet meer over zorg , maar hoe zorgen we voor de managers en aandeelhouders van deze instituten , heeft niets meer met zorg te maken
Sta er helemaal achter. Verbaasd dat KPMG Plexus (zie MC 5 maart ’15) stelt dat de macht van zorgverzekeraars juist groter moet worden, dat de huisartsen (en ziekenhuizen en GGZ) nog steeds te veel macht hebben…. Benieuwd hoe we die stelling kunnen weerleggen.
Eens met Hans van der Schaaf. De meeste huisartsen weten nu wel van deze aktie, maar de impact zou groter zijn als patienten zich massaal sympathisant zouden verklaren. De website http://www.hetroermoetom.nu is voor de sympathisanten niet duidelijk uitnodigend. Ik deel de website nu op mijn facebook pagina en leg uit dat ook niet huisartsen kunnen tekenen als sympathisant. Verder een goede aktie die niet onopgemerkt is gebleven bij de politiek. De belangen op financieel gebied zijn groot, wat nu van de politiek gevraagd wordt is overzicht en lef.
en op welke partij moeten we nu gaan stemmen voor goede huisartsenzorg……nog avondje dubben, geloof niet meer in politiek
Stop met de de macht van de zorgverzekeraars.
Van mijn huisarts kreeg ik een verwijzing naar de oogarts/plastische chirurgie,kortom het werd niet vergoed omdat ik nog kon “zien”.Mijn huisarts doet er alles aan om mij een goede zorg te geven maar dat word belemmerd door de zorgverzekeraar.
Een goede actie ,chapeau.