Naast principiële bezwaren tegen de inperking van vrije artsenkeuze en de toename van de machtspositie van zorgverzekeraars, speelt het recente aftreden van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit een rol bij het verzoek aan de Kamer.
Alerte marktbewaker gewenst
De organisaties stellen dat de wijziging van artikel 13 ingrijpt in het marktevenwicht en dat een betrouwbare en optimaal functionerende toezichthouder gewenst is die mogelijke veranderingen in de werking van de zorgmarkt alert kan bewaken en waar nodig kan optreden.
Nu het functioneren van de NZa zelf ter discussie staat maar bovenal vanwege het recent wegvallen van de bestuurstop, vinden zij besluitvorming onder deze omstandigheden over de wijziging van artikel 13 ongewenst.
De organisaties waarin burgers, huisartsen, medisch specialisten en andere zorgverleners zijn vertegenwoordigd bepleiten een behandeling van de wetswijziging van artikel 13 wanneer het onderzoek naar het functioneren van de NZa is afgesloten en in de Kamer is besproken.
130.000 handtekeningen
Om hun oproep voor handhaving van de vrije artsenkeuze kracht bij te zetten overhandigt de Landelijke Petitiegroep ‘Red de Vrije Artsenkeuze’ woensdag om 13.00u ruim 130.000 handtekeningen van patiënten, zorgverleners en andere burgers aan de voorzitter van de Commissie van VWS.
Heel goed dat er om uitstel voor dit besluit is gevraagd. Afstel voor dit besluit is nog beter, omdat het schrappen van vrije keuze tot een nog verdere tweedeling van de bevolking leidt in armen en mensen met geld.