In de afgelopen weken is er achter de schermen veel gedaan. Tot op het hoogste niveau overleg in de avonden en weekenden met daaropvolgend een prima concessie. De rol van huisartsen in de acute spoedzorg werd erkend en om logistieke redenen afgesproken om uiterlijk eind januari zelf gevaccineerd te worden met het Moderna vaccin. Door het grillige verloop van de leveringen van de vaccins werd afgesproken dat als vaccineren voor eind januari toch in de knel zou komen er uiterlijk 15 januari naar een alternatief zou worden gekeken.
Discussie over de rol van de huisarts is al hoogst merkwaardig
VPHuisartsen heeft in dit proces betreurd dat er überhaupt een discussie nodig was om huisartsen aan de keten van acute zorgmedewerkers toe te voegen. IC’s en Eerste Hulp posten in grote ziekenhuizen spreken dan misschien wel meer tot de verbeelding, maar bij het ministerie en in de politiek zou het nu toch langzamerhand wel duidelijk moeten zijn dat huisartsen het overgrote deel van de spoedzorg weghouden bij de ziekenhuizen? En dat niet alleen in tijden van crisis! De patiënten die, zonder tussenkomst van een huisarts, rechtstreeks in het ziekenhuis belanden, zijn op één hand te tellen. Het overgrote deel van de Covid patiënten zien nooit een ziekenhuis en krijgen via de huisarts medische zorg of advies, soms zelfs tot aan het overlijden aan toe. Als er dan één beroepsgroep tot de acute keten zou behoren, dan weten wij wel wie dat zijn, maar de politiek blijkbaar nog steeds niet.
Huisartsen voeren geen actie over de rug van de patiënt
Wij zullen nooit zeggen dat het een makkelijke puzzel is en het vaccineren van kwetsbare groepen blijft een duivels dilemma. Vaccineer je eerst de groep die het hardst getroffen kan worden door het virus of geef je één dag voorrang aan die zorgverleners die hen medisch moeten bijstaan en er voor moeten zorgen dat de ziekenhuizen überhaupt bereikbaar blijven. Als de druk op de huisartsenzorg nog verder toeneemt en wij niet die vele patiënten weg kunnen houden bij de ziekenhuizen, dan spreken we pas echt van een zorginfarct.
Huisartsen zullen niet snel actie voeren over de ruggen van hun patiënten. Zorg blijft altijd voor gaan, maar toch worden er al vele vragen gesteld of wij de zorg in de frontlinie nog wel aan kunnen als we nog langer ongevaccineerd blijven en de uitval binnen de praktijken nog groter wordt? Kunnen wij nog wel die Covid verdachten als eerste blijven beoordelen terwijl de keten na ons al grotendeels beschermd is door een vaccin? Of komt het er straks op neer, zeker als de Britse variant echt doorzet, dat wij veel eerder opzij gaan stappen voor de beter beschermde ambulance medewerkers en verdachte patiënten toch direct door gaan sturen naar de tweede lijn?
Rechter heeft het laatste woord
Om dit soort scenario’s en een zorginfarct in tijden van crisis te voorkomen onderzoekt VPHuisartsen de mogelijkheden om de rechter op zeer korte termijn uitspraak te laten doen over onze prioriteit. Wij denken nog steeds sterke argumenten te hebben om de afspraken, gemaakt met onze beroepsgroep, juridisch te kunnen afdwingen. Hopelijk zouden we via een kort geding dan alsnog gelijk kunnen krijgen en laten we door middel van deze weg ook direct aan het ministerie weten dat er absolute grenzen zijn aan ons sociale en onderdanige karakter en tot actie overgaan als praten niet meer helpt.
Ondertussen houden we onze posities in de frontlinie en bereiden we ons voor op de vaccinatie ronde voor onze doelgroepen, welke dat uiteindelijk ook mogen worden. We willen van deze crisis af, zijn ons bewust van onze onvervangbare positie en zullen in tijden van crisis geen mensen in de kou laten staan. Zélfs niet wanneer we door de minister geschoffeerd worden!
Uitstekend uiteengezet en uitstekend plan!
Wat ik nog graag toegevoegd zou zien is dat de rechter ook kijkt naar het type vaccin. De effectiviteit van Astra Zeneca lijkt vooralsnog onvoldoende om de huisarts adequaat te beschermen temidden van een straks te verwachten exponentiële groei van het aantal coronagevallen.
Wat ongelooflijk kort door de bocht en slecht uiteengezet. De huisarts die dit heeft geschreven snapt duidelijk niets van politiek of procesmanagement. En ja, helaas is dit politiek…
Tjee wat een onzin: Neem zelf eens een positie in als huisarts ipv mee zeuren met de rest.
De mening van een rechter is een erg betrouwbaar uitgangspunt gebleken zo hebben we onlangs mogen meemaken en het kabinet is er voor moeten aftreden.
Erg moeilijk zeker om een eigen standpunt in te nemen als VPH.
Noch vlees noch vis strategie VPH en huisartsen?
Wij Hollanders weten het weer beter. In Noord Italië ging het begin maart helemaal mis, wij treuzelden en de ellende kwam naar ons toe. Daar – vooral in Lombardije – zijn 30 (oudere) huisartsen overleden door covid.
Met de PBM ging het mis, en met de zogenaamde niet besmettelijkheid van kinderen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Ook met de verpleeghuiszorg toch al zwaar getroffen door bezuinigingen. Idem voor de GGD. Wij bleven het Europese klungeltje als het ging om de corona aanpak.
En nu dan met het vaccineren. Overal ter wereld wordt het zorgpersoneel als eerste ingeënt, maar niet in Holland. Overal gaat het ordelijk, hier is het chaos. Met de mondkapjes, met de avondklok. Wat een slap gezeik. De ziekenhuizen en zelfs de covid afdelingen moesten dreigen, anders hadden ze nu nog geen prik gehad. Wat een zielige vertoning.
En dan zouden nu de huisartsen naar de rechter moeten stappen om gevaccineerd te worden? Ik ben bij het CBb geweest samen met de VPH tegen de NZa, het manipuleren met de tarieven en voor de vrije huisartsenkeuze. Ik ben ook lid geworden. We hebben gewonnen, rechters waren ons goed gezind.
De politiek heeft immers altijd de mond vol over de huisartsenzorg, maar als het op leveren aankomt….
Ik ben nu bijna 30 jaar kleinschalig huisarts in Amsterdam samen met mijn partner.
We kunnen het ons niet permitteren om onze praktijk te moeten sluiten, al lijkt deze minister er niet mee te zitten?
Ook zonder rechtszaak schept de Jonge een precedent. Nu wij geen onmisbare schakel in de (spoed)zorg zijn, gaan we gewoon weer werken als in april en mei. Anders dreigt de huisartsenzorg om te vallen door de nieuwe corona varianten. We kunnen daarbij verwijzen naar ‘onze’ incapabele klungel van een minister.
Het is weer eens oorverdovend stil. Sowieso bij de LHV, maar dat was natuurlijk te verwachten na het “protest” van Ella Kalsbeek wat meer een zoethoudertje blijkt te zijn.
Maar nu hoor ik ook geen geluid van de VPH meer…
Ik ben kwaad op de minister en heb mijn laatste hoop op de VPH gevestigd om een signaal af te geven dat wij ook tot de acute zorg horen en dus meetellen.