Na onze berichtgeving over het omzetten van diabetes patiënten binnen de ketenzorg naar Abasaglar hebben we goede reacties ontvangen. Praktijkhouders melden dat ze hierdoor alerter zijn geworden, niet alleen bij deze, maar zeker ook bij vergelijkbare situaties in de toekomst. Er was echter ook nog wel wat onduidelijkheid.
Het was daarom prettig dat er vanuit West Friesland een heel verhelderende uiteenzetting werd aangeboden, welke we mogen gebruiken om andere praktijkhouders te informeren. In andere regio’s kan de situatie natuurlijk net even wat anders zijn, maar wij zijn ook benieuwd naar eventuele overeenkomsten tussen de regio’s.
De “Lantus-abasaglar-gate” uiteengezet in West Friesland
Binnen de Ketenzorg West Friesland (KZWF) is met de zorgverzekeraar onderhandeld over prestatiebeloning. De zorgverzekeraar verstaat hierbij onder ‘beloning’; het niet korten op het DM-tarief (malus-regeling) en dat is het geval als de afgesproken prestatie waar wordt gemaakt. Het gaat om een collectieve prestatie van de aangesloten huisartsen.
De zorgverzekeraar bedacht de ketenprestatie “actief omzetten van Lantus-gebruikende DM-patiënten naar Abasaglar”. Abasaglar is een biosimilar, een nagebouwd -maar niet identiek- eiwit van Lantus (glargine), dat in een andere pen zit en waarvoor opnieuw begeleiding nodig is. KZWF heeft over deze aanvullende prestatie geen overeenstemming bereikt. De motivatie hiervoor is door KZWF in een visiedocument vastgelegd, dat unaniem gesteund wordt door de Hagro-vertegenwoordigers in de Advies Raad, en wordt omarmd door de DiHag (de diabetes expertgroep van kaderhuisartsen DM).
Het KZWF/DiHag standpunt
Het standpunt van KZWF/DiHag is dat de zorgverzekeraar niet zomaar een extra inspanning om Lantus om te zetten in Abasaglar kan vragen van huisarts/POH, middels een door de zorgverzekeraar gelanceerd omzetprotocol. Zij zijn van mening dat dit vertaald dient te worden in een evenredige vergoeding, of op andere wijze gecompenseerd. In ieder geval is de malus-regeling het tegenovergestelde hiervan, of anders geformuleerd: het is een verkapte bezuiniging.
Schade vertrouwensrelatie
Ander punt voor de regio is dat het gevoelig ligt voor veel patiënten als ze over moeten stappen op een ander middel, puur op financiële gronden. Je loopt het risico dat degene die de boodschap geeft, de schuld krijgt van de regeling. Oftewel: als de huisarts de boodschapper is, kan dat de vertrouwensrelatie schaden. Dat is natuurlijk onwenselijk. Ook hier stond de zorgverzekeraar binnen de onderhandelingen niet voor open, ook al hebben wij hiervoor zorgvuldige aandacht gevraagd.
De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) die met de zorgverzekeraar in gesprek is geweest en landelijke afspraken heeft gemaakt steunt het KZWF standpunt.
Wat vindt de NDF?
• Bij het voorschrijven van insulines aan patiënten die reeds insuline gebruiken kan een goedkopere biosimilar overwogen worden. Dit proces moet zorgvuldig worden afgestemd met de patiënt.
• Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over de begeleiding en monitoring van patiënten die overstappen van/naar een biosimilar van insuline.
• Bij de beslissing om patiënten te laten overstappen op een biosimilar, moet nadrukkelijk rekening gehouden worden met de extra inspanning die hiervoor van zorgverlener en patiënt gevraagd wordt. Hier moet aandacht voor zijn in de onderhandelingen en afspraken tussen zorggroepen en zorgverzekeraar.
• Malusregelingen passen daar in de zienswijze van de NDF niet bij.
• De NDF neemt afstand van het gebruik van de door haar geformuleerde aandachtspunten als legitimering van een versneld in te voeren en op basis van doelmatigheid onverdedigbaar preferentiebeleid van zorgverzekeraars
Apotheken nemen de omzetting actief over
Inmiddels verloopt de “Lantus-abasaglar-gate” nu via de achterdeur: via de apotheek, die patiënten actief omzet op Abasaglar, mogelijk onder druk van een malus-regeling met waarschijnlijk dezelfde zorgverzekeraar. Hier moeten echter dezelfde KZWF/DiHag/NDF uitgangspunten gelden. Dit wordt door NDF ook gecommuniceerd naar zorgverzekeraar en KNMP. Het is de wereld op zijn kop, dat huisartsen geconfronteerd worden met deze situatie. Heel teleurstellend en onwenselijk.
Beste collegae. Trek uw eigen conclusies en maak uw eigen afweging hoe hier mee om te gaan. Stem duidelijk af met de patiënt. Mocht u meegaan in een actieve omzetting dan valt dit buiten de ketenzorg en komt het ten laste van het basis huisartsenbudget middels een (dubbel) consult.
Met dank aan de collega’s uit West-Friesland.