Rapport Meetweek
2010Van 15 tot en met 21 mei 2010 is door VPHuisartsen onderhuisartsen een Meetweek gehouden. Hierbij werd geregistreerdhoeveel tijd het de huisarts kost een normpraktijkte voeren. Sinds de invoering van de zorgverzekeringswetneemt het aantal consultverrichtingen met gemiddeld 5,3%toe per jaar. Nagegaan is hoe de huisarts deze gestegenzorgproductie opvangt.De Meetweek biedt, bij het ontbreken van recent en systematischonderzoek naar de werktijd van de huisarts, de mogelijkheiddata te verzamelen die nodig zijn voor een verantwoordeontwikkeling van toekomstig beleid voor de huisartsenzorg.
Download het volledige rapport in PDF
Werklast, discussiethema bij de ambities van VWS cs.
In de discussie over honorering en investeringen in de huisartsgeneeskundige zorg is, anders dan bij klinisch specialisten, de werklast van praktijkhouders en andere huisartsen, tot nu toe buiten de orde gesteld.
Beleidsmakers, zoals ambtenaren van Financiën en VWS, NZa en politici, maar ook patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars, menen kennelijk dat de inzet en het arbeidspotentieel van huisartsen onuitputbaar is. Ambtelijke notities staan vol met verwachtingen van nieuwe taken die men de huisartsen heeft toebedacht. Echter, niemand weet of zegt iets van hun werklast. De gedachte lijkt te bestaan dat uitbreiding van zorgtaken en invoering van allerlei gewenste innovaties, zonder een serieuze beoordeling van de uitvoerbaarheid ervan, mogelijk is. De ontwikkeling van programma’s voor integrale chronische zorg, ICT toepassingen en substitutie van tweede lijnszorg naar de eerste lijn, dat alles zal naast het leveren van reguliere basiszorg, moeten worden geabsorbeerd door de 7800 praktijkhouders in ons land, samen met de 990 hidha’s.
NZa: gefixeerde werklast van 45 uur per week en gratis meerwerk.
In het NZa Kostenonderzoek 2008 is een simpele en doeltreffende manoeuvre bedacht voor het verdisconteren van de gestegen werklast van de huisarts. Deze werd eenvoudig op maximaal 45 uur per week gefixeerd. Zelfs 5 uur minder dan de normale openingstijd van een praktijk. Vervolgens stelde de NZa vast dat er meer inkomsten waren gegenereerd dan bij een werklast van 45 uur kon worden geaccepteerd. Op de berekende ‘overwinst’ van € 366 miljoen, dienden de huisartsen te worden afgerekend. Aldus geschiedde na dit bedrag gehalveerd te hebben, in verband met de heftige kritiek vanuit de beroepsgroep.
In feite wordt door de huisarts zo het ‘overwerk’ boven de 45 uur per week, zonder overeenkomstige financiering uitgevoerd. Je mag wel harder werken, maar niet meer verdienen. ‘Loon naar werken’ bleek niet meer dan een worst die huisartsen werd voorgehouden.
2000 Tour de Force, 2010 Tour de Farce?
Het is de beroepsgroep gelukt om het voorziene, forse tekort aan huisartsen, in het begin van dit decennium, te compenseren. Er werd voldoende capaciteit gerealiseerd om het dreigende tekort bij de stijgende zorgvraag, op te kunnen opvangen. De omvang van de gemiddelde praktijkpopulatie steeg en er werd meer hulppersoneel aangetrokken. Maar herhaling van een dergelijke tour de force van de huisartsen, is bij de geplande taakuitbreidingen en stijgende zorgvraag een illusie wanneer realisatie van passende randvoorwaarden uitblijft.
Meetweek 2009
Dankzij VECOZO en het CVZ weten we precies wat huisartsenzorg ieder jaar kost. In de media vinden we de veronderstelde ‘overschrijdingen’ van de huisartsenzorg breed uitgemeten. Systematisch onderzoek naar de werklast van huisartsen wordt door de beroepsgroep echter niet uitgevoerd. In 2009 organiseerde het toenmalige Comité WAKE UP!! een onderzoek naar de werklast van de huisarts, de zogenaamde Meetweek. Door registratie van de tijd die aan de diverse taken in de huisartsenpraktijk werd besteed, werd de gemiddelde werklast van de deelnemende huisartsen duidelijk. En ook aan welke professionele zaken zij hun tijd besteedden. Download_Rapport_CWU_Meetweek_2009.pdf
Deelnemen aan de Meetweek 2010
Dit jaar organiseert VPHuisartsen, opvolger van Comité WAKE UP!!, de tweede editie van de Meetweek. Het doel van de meetweek is wederom de werklast van huisartsen in kaart te brengen. Wij hopen dat net als vorig jaar een groot aantal huisartsen, collega’s binnen en buiten VPHuisartsen, bereid is om van zaterdag 15 tot met vrijdag 21 mei zijn/haar werkzaamheden te registreren. De resultaten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de discussie over de toekomstige beschikbaarheid en honorering van huisartsen en over de noodzakelijke investeringen in de huisartsgeneeskundige zorg.
VPHuisartsen – 12 mei 2010