In het verleden konden huisartsen in veel regio’s via een zorgverlenersportaal inloggen bij het ziekenhuis om daar laboratoriumuitslagen en informatie vanuit specialisten op te vragen. Met de komst van de aangepaste privacywet is dit bij veel ziekenhuizen (tijdelijk) aan banden gelegd. Veelal werd na een periode zonder toegang het zorgverlenersportaal zo ingericht dat een huisarts alleen nog uitslagen van de eigen ingeschreven patiënten kon opvragen. Dat leek aan de AVG eisen te voldoen?
Echter krijgt VPHuisartsen informatie vanuit enkele regionen dat het wederom gaat wijzigen. Huisartsen dienen vanaf een bepaald moment van de bij jou ingeschreven patiënt een toestemmingsverklaring in te leveren voordat de informatie van deze patiënt zichtbaar wordt. Na de hele papierberg rondom toestemming voor het LSP zakt ons uiteraard de moed in de schoenen. In de praktijk zou dit namelijk betekenen dat je als huisarts nu per keer dat een patiënt voor je zit een formulier moet invullen, dat je door stuurt en waarbij je na de hele administratieve afhandeling vele werkdagen later informatie mag opvragen. ‘Laat maar zitten’ zullen velen denken, informatie die op dat moment nodig is, is later al niet meer relevant. Patiënten kunnen geïrriteerd raken want ‘ik heb u toch al eens toestemming gegeven voor het uitwisselen van informatie dokter?’
Het lijkt alsof de privacywet hier verkeerd geïnterpreteerd wordt. Er is namelijk een duidelijke behandelrelatie tussen huisarts en ingeschreven patiënt. Een huisarts kan alleen de eigen patiënten opvragen en dit wordt ook nog eens vastgelegd. Het is dus altijd traceerbaar op welk moment een zorgverlener informatie heeft opgevraagd. De minister schrijft hierover in zijn brief aan de tweede kamer deze zomer dat deze situatie niet het resultaat van de privacywet mag zijn en aparte toestemming voor zorgverlenersportalen niet nodig is.
Tijd om navraag te doen bij VWS.
“Ziekenhuizen mogen gebruik maken van een elektronisch uitwisselingssysteem waarbij huisartsen toegang krijgen tot informatie over hun eigen patiënten. Als een portaal op deze wijze is ingericht hoeft de huisarts dus niet aanvullend uitdrukkelijk toestemming te vragen aan de patiënt”. Aldus het antwoord van het Ministerie van VWS naar aanleiding van bovengenoemde signalen.
“De reden waarom een huisarts niet uitdrukkelijk nógmaals via een instemmingsformulier toestemming hoeft te vragen is omdat het gebruik van een portaal waarmee alleen de eigen huisarts gegevens als lab-uitslagen en specialistenbrieven van de eigen patiënten kan ophalen, bijvoorbeeld door middel van een inlogcode, feitelijk eenzelfde situatie oplevert als bij het direct opsturen van gegevens. Hiermee valt dit onder veronderstelde toestemming op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst [red. WGBO].”
Een duidelijke uitleg van de achtergrond van de wetgeving in het licht van de WGBO. En dus alle reden om ook in úw regio te kijken of er op dit moment te behouden wordt omgegaan met de gegevensuitwisseling, hetgeen een optimale zorg voor uw patiënt in de weg zou kunnen staan en voor u als huisarts te veel administratieve last zou geven.
“Het berust op een onjuiste veronderstelling van zaken om van alle patiënten toestemmingsformulieren te vragen als een portaal is ingericht waartoe alleen de huisarts toegang tot informatie heeft van zijn patiënten”.
Mininisterie van VWS, AVG helpdesk