De hogere kosten van de huisartsenzorg waren voorzien en zijn het gevolg van het beleid van VWS.
Wij maken ons grote zorgen over de effecten van de voorgenomen kor-ting van €132 min op de eerstelijnszorg. Het ministerie van VWS kwam in actie omdat er hogere uitgaven waren bij de huisartsen. Die uitgaven waren overigens voor een groot deel voorzien en liggen in lijn met het stimuleringsbeleid van het ministerie zelf om zo veel mogelijk mensen in de eerste, in plaats van in de tweede lijn te laten behandelen. VWS trekt nu de stekker uit zijn eigen vernieuwing.
De eerste lijn biedt laagdrempelige en relatief goedkope zorg. Maar als zij niet beschikbaar is, zal een groot deel van de bevolking zijn heil zoeken bij de veel duudere tweedelijnszorg. Een sterke eerste Lijn moet helpen de kosten in bedwang te houden. Sterk betekent voor ons vooral dat de huisarts als poortwachter functioneert en dat alleen met zijn verwijzing een bezoek aan de medisch specialist door de verzekeraar wordt vergoed. Sterk betekent volgens ons ook een multidisciplinaire eerstelijnszorg die aandacht heeft voor preventie, leefstijl en zelfmanagement van de patiënt, die eenvoudige behandelingen uit de tweede lijn kan uitvoeren en met deze ook samenwerkt bij de organisatie van integrale en continue zorg.
Wij willen ons niet in het debat over de inkomsten van huisartsen mengen. Wel maken wij ons grote zorgen over het effect van de korting. De kans bestaat dat huisartsen hun kosten reduceren door praktijkondersteuners te ontslaan. Dit zal ertoe leiden dat de verbetering van de eerste lijn tot stilstand komt. Daarnaast is het mogelijk dat huisartsen (veel) meer patiënten verwijzen naar de tweede Lijn waardoor de kosten van ziekenhuiszorg extra hard stijgen. Van de convenanten die het ministerie sloot met de Orde van Medisch Specialisten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars komt dan weinig terecht. Verder kan de korting een nadelig effect hebben op het experiment met integrale bekostiging door middel van keten-diagnosebehandelcombinaties.
Het is opgezet om de samenwerking tussen professionals in de eerste en tweede lijn te bevorderen door bestaande financiële schotten te omzeilen.
Achmea investeert zelf veel in goede, zuinige huisartsenzorg. Wij maken vergelijkingen van huisartspraktijken, hebben informatie over het zorggebruik in de wijk waar de huisarts werkt en gaan daarover in gesprek. Deze spiegelinformatie leidt naar onze overtuiging tot effectievere zorg. Het ministerie heeft uiteraard een verantwoordelijkheid om de kosten te beheersen, maar wij vragen ons ernstig af of deze maatregelen niet per saldo tot meer kosten zullen leiden. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Marjolein Verstappen is vice-voorzitter en directeur zorgin¬koop Achmea Zorg & Gezond¬heid; Patrick Edgar is senior manager zorginkoop eerste Lijn Achmea Zorg & Gezondheid.