Verzekeraars krijgen hogere tarieven nog niet ingeregeld. NZa trekt tariefbeschikking in.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft aangegeven de aangepaste tariefbeschikking van oktober niet op tijd te kunnen verwerken in hun systemen en heeft daarop de NZa verzocht om de laatste tariefbeschikking in te trekken. Hierdoor moeten huisartsen 3 maanden het verschil van 1,69% voorfinancieren. VPHuisartsen heeft evenals de LHV en InEen vol ongeloof gereageerd op dit nieuws en het feit dat zorgverzekeraars schijnbaar niet in 14 weken een noodzakelijke tariefstijging kunnen verwerken.
De tariefbeschikking voor 2022 is op 1 juli jl door de NZa gepubliceerd. De tarieven voor huisartsenzorg stegen met slechts 0,76% (zie ons eerdere bericht hierover). Daarna heeft de NZa op 3 november jl. een nieuwe tariefbeschikking gepubliceerd, waarin een tariefstijging van 2,45% was verwerkt. Deze grotere tariefstijging was het gevolg van een hogere indexatie (doordat er extra geld beschikbaar was gekomen voor de middeninkomens in de zorg), maar ook doordat er recentere CPB- cijfers voor de indexatie beschikbaar waren. Onlangs hebben zorgverzekeraars de NZa dus verzocht deze laatste tariefbeschikking weer in te trekken. Wat nu overblijft is de magere stijging van 0.76% die absoluut geen recht doet aan de situatie in de praktijk.
In een brief die wij ontvingen leggen de verzekeraars uit waarom ze de tariefbeschikking niet tijdig kunnen verwerken. Onder meer zou men nog tot april 2022 nodig hebben om aanpassingen te realiseren. Dat betekent dat ZN pas een half jaar na de met ruime meerderheid aangenomen motie in de Tweede Kamer (16-09-2021) invulling geeft aan het dringende verzoek om de lonen van het personeel meer marktconform te maken. En de NZa heeft besloten gehoor te geven aan dit verzoek van de verzekeraars, ondanks dat de VPHuisartsen, LHV en InEen hebben aangegeven hiermee absoluut niet te kunnen instemmen.
Dus, terwijl van de huisartsenzorg in deze moeilijke tijden continu flexibiliteit wordt verwacht (en gegeven!), lukt het zorgverzekeraars blijkbaar niet om in 14 weken tijd nieuwe tarieven in hun systemen en contracten te verwerken? Het resultaat daarvan is dat de huisartsen een kwartaal de gestegen praktijkkosten (waaronder gestegen loonkosten) maar even moeten voorfinancieren. VPHuisartsen is op zijn zachts gezegd teleurgesteld.
De NZa heeft aangegeven in een nieuwe tariefbeschikking die op 1 april 2022 ingaat wel de hogere tarieven van 2022 op te nemen. De misgelopen inkomsten over het eerste kwartaal worden daarin verwerkt. VPHuisartsen en LHV blijven alert op de verdere afhandeling en waken voor aanvullende administratieve lasten.