Klink heeft de huisartsen een “eindbod” gepresenteerd waarbij voor minimaal € 150 miljoen op de huisartsgeneeskundige zorg wordt gekort. Daarnaast verlangt hij van de huisartsen een betere bereikbaarheid en extra inzet om de toenemende zorgvraag overdag op te vangen. Hij wil dat buiten kantooruren de grote stroom “zelfverwijzers” (60%) naar de SEH afdelingen wordt opgevangen op de huisartsenposten, door integratie met de SEH. Hij stelt extra kwaliteitseisen aan de beroepsgroep zonder dat voor al deze ambities passende financiering wordt verschaft. Het feit dat de gemiddelde huisarts (2500 patiënten) nu reeds een werklast van zo’n 60 u per week heeft, exclusief de ANW-diensten van 250 tot 300 uur per jaar, wordt genegeerd. (bron: CWU Resultaten Meetweek)
In de LHV Ledenvergadering van 17 september werd het ‘eindbod’ besproken. De afgevaardigden verwierpen op principiële gronden, de door Klink voorgestelde bonusregeling waarbij huisartsen beloond worden wanneer zij voortaan vrijwel alleen nog de (door de minister gewenste) goedkoopste medicijnen voorschrijven.
Voor de overige kortingsmaatregelen kreeg het LHV bestuur de ruimte verder met de minister te onderhandelen. Hoewel een aantal afgevaardigden namens hun regio het eindbod direct had willen afwijzen, werd hierover nog geen definitief besluit genomen.
Op 18 september bracht de LHV een persbericht naar buiten met de melding:”Huisartsen staan in principe positief tegenover vier van de vijf onderdelen van het pakket van Klink”. Dit bericht is, zo stellen DVH en CWU, veel LHV leden in het verkeerde keelgat geschoten. “Ten onrechte wordt door het LHV bestuur de suggestie gewekt dat voor een definitieve instemming met de kortingen op de praktijkfinanciering, slechts nadere uitwerking en invulling van deze bezuinigingen nodig zou zijn. Die suggestie staat haaks op de feitelijke besluitvorming in de Ledenraad.”
De LHV doet er, volgens DVH en CWU, verstandig aan om niet de implementatie van de bezuinigingsagenda van Klink voortdurend centraal te stellen maar de belangen van de huisartsen eens werkelijk te behartigen. “Met een eigen agenda, die getuigt van visie met draagvlak onder de leden. Met een antwoord op de zorgexplosie die zich komend decennium zal voltrekken. Er staat veel op het spel, zeker na de Miljoenennota met de aangekondigde korting van minimaal € 150 miljoen op de huisartsgeneeskundige zorg.”