De uitspraak van het CBb over ANW-zorg is gepubliceerd. VPH blijft van mening dat er sprake is van een weeffout en dat het borgen van ANW zorg geen onderdeel is van de prestatie inschrijving. Die weeffout houdt het CBb helaas in stand, maar het CBb maakt in zijn uitspraak twee voor de praktijk relevante punten.
1. Het CBb bevestigt dat zorgverzekeraars de mogelijkheid moeten hebben om een huisarts die vanwege overmacht zijn ANW-zorg niet borgt het volledige inschrijftarief te betalen. VPH vindt dit terecht: er was immers sprake van overmacht.
2. Voor andere gevallen van niet borgen van ANW-zorg bevestigt het CBb dat het zorgverzekeraars verboden is om onredelijk hoge bedragen in te houden op het inschrijftarief van de betrokken huisarts. Het CBb vertrouwt erop dat zorgverzekeraars zich hieraan houden.
Zie ook onze eerdere publicatie op deze site.
De volledige uitspraak van het CBb vindt u hier.
Het overnemen van een praktijk wordt er in ieder geval niet aantrekkelijker op.
Eigenlijk een grote schande, deze uitspraak – werkt er al een VPH-lid contractloos? dat zou ik wel eens willen onderzoeken voor mijn eigen situatie.
Het is een merkwaardige uitspraak van de rechters en de vraag is obv van welke aangeleverde info ze hebben geoordeeld. Praktijk houders in Alkmaar en omgeving zijn aangesloten bij de huisartsenpost in Alkmaar en krijgen diensten naar rato toegewezen; obv het aantal patiënten in de praktijk, meer patiënten: meer diensten. Vervolgens krijgt de praktijkhouder per kwartaal een bedrag uitbetaald voor de diensten die hij doet(of laat doen door een waarnemer) vanuit de omzet/begroting van de huisartsenpost. Deze begroting is onderhandeld met de zorgverzekeraars en dit bedrag is NIET gekoppeld aan het inschrijvingsgeld van de huisarts. Een duidelijker bewijs dat er GEEN koppeling is kun je bijna niet meer aanleveren. Zo zie je maar weer wat ex NZa-baas Theo Langejan riep: “Zorgverzekeraars mogen eisen wat ze willen’. En de brave rechters bevestigen nu weer even het gebrek aan equal level playing field.. Men kan regels schrappen wat men wil met het roer moet om geneuzel…het roer gaat niet om… daar is meer voor nodig; niet in de laatste plaats lef…
Hierbij mijn reactie: http://zorgenstelsel.nl/ongelukkige-uitspraak-rechtbank-bij-conflict-rond-borgen-anw-huisartsenzorg/