Na de publicatie van de toelichting op het actieplan ANW (4/11) is er veel feedback opgehaald via regionale- en online ANW bijeenkomsten en hebben we ook rechtstreeks contact gehad met diverse VPH leden. Daarnaast zijn diverse regio’s gestart met inventarisaties, eerste concept implementatieplannen of zelfs concrete bijeenkomsten over de verdeling van de diensten in 2023. Veel gehoord bezwaar, waaronder ook van een aanzienlijk aantal praktijkhouders, is dat in de huidige toelichting te weinig flexibiliteit zit om op meerdere posten diensten te kunnen doen. De verplichting, om eerst bij een primaire post aan te sluiten en daar mee te delen in het minimum aantal diensten voordat men elders ook diensten kan doen, zou kunnen resulteren in een te starre verdeling. Hierdoor zouden regio’s met minder aangesloten huisartsen mogelijk met gaten in het rooster kunnen blijven zitten.
Alle ervaringen en feedback zijn samengebracht en hebben uiteindelijk geleid tot een voorstel om de toelichting aan te gaan passen en deze verplichting te laten vervallen. Het bestuurlijk overleg ANW (LHV, VPH, Ineen en NHG) denkt hiermee uiteindelijk iedereen over de streep te trekken voor een breed gedragen en noodzakelijk actieplan ANW. In de afgelopen weken is er in ieder geval een brede overtuiging ontstaan dat verandering op korte termijn noodzakelijk is en alle huisartsen daar hun schouders onder willen zetten.
Proces
VPH heeft in de diverse overleggen aangegeven dat de doorgang van het actieplan van essentieel belang is voor de praktijkhouders. Wij geloven dat met de voorgestelde aanpassing het plan een breder draagvlak krijgt en de volgende stap naar invoering gezet kan worden. Zodanig dat we begin 2023 landelijk zouden kunnen starten met het nieuwe systeem van eerlijk verdelen en verhoogde en gedifferentieerde tarieven. In de samenwerking trachten we de invoering spoedig maar verantwoord en realistisch te laten verlopen. Hierover zal op korte termijn, in ieder geval voor medio december, meer informatie worden gedeeld, nadat ook de afstemming met de zorgverzekeraars en diverse regio’s is afgerond.
Voor alle partijen zal een nieuw systeem wennen worden en er zullen uitdagingen naar boven komen waar we vooraf nog niet tegenaan gelopen zijn. Er wordt afgesproken om halverwege 2023 te evalueren hoe we er voor staan, of het vrij roosteren naar wens verloopt en voldoende huisartsen zich aanmelden bij de diverse posten voor het dekkend maken van de roosters.
En Meer tijd voor de patiënt dan?
Binnen de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA), waartegen we als huisartsen nog steeds ‘Nee, tenzij’, hebben gezegd, lopen parallel aan het ANW actieplan nog gesprekken rondom ‘Meer tijd voor de patiënt’. Dit proces is aanzienlijk later gestart dan de gesprekken rondom de ANW, die al liepen vóór het IZA. De verwachting is dat in de komende week meer details bekend worden rondom de uitwerking van ‘Meer tijd voor de patiënt’ en we op dat moment beter kunnen beoordelen of onze eisen ingewilligd gaan worden.