Zoals bekend is VPHuisartsen geen ondertekenaar van het Hoofdlijnenakkoord 2019-2022. Onze mening erover hebben we in een eerder stadium beschreven.
Wij zijn ook niet bij de regionale onderhandelingen betrokken, maar we zijn wel buitengewoon benieuwd hoe dit proces verloopt. Nu blijkt uit berichtgeving van de LHV, dat met name Zilveren Kruis (ZK) zich wederom van haar slechtste kant laat zien. Dit nadat men ook net met een rotvaart een aantal ziekenhuizen om heeft laten vallen, zodat onze collega’s in Flevoland nu zorg moeten bieden zonder een SEH in de buurt. Dit kàn de veiligheid van de eerstelijns patiëntenzorg niet ten goede komen!
Maar nog voordat het stof wat is neergedaald komt men met de volgende klap in het gezicht van de zorg. Zo valt op Huisarts Vandaag te lezen:
Een woordvoerder van Zilveren Kruis zegt dat niet alle afspraken uit de gesloten akkoorden tegelijk terug te vinden zijn in de contracten. „Zilveren Kruis kiest per jaar waar de focus ligt”, aldus de woordvoerder. Voldoende personele ondersteuning is volgens de zorgverzekeraar “geen afspraak in het akkoord”. Ook een hogere vergoeding per ingeschreven patiënt vindt de zorgverzekeraar onnodig. De woordvoerder zegt dat er dit jaar extra geld is voor “plekken waar de zorg voor kwetsbare groepen meer vraagt van de huisartsen, zoals in achterstandswijken en kwetsbare ouderen”
Inderdaad, de achterstandswijken worden in de opslag nu voor een grotere groep vergoed. Hier hebben we heel hard voor moeten knokken, want Zorgverzekeraars Nederland (ZN) was bang dat de huisarts ‘gratis geld’ zou krijgen, waarvoor dan geen prestatie zou worden geleverd. En dat terwijl ZN dondersgoed weet dat de huisartsen in die wijken al jaren tegen problemen aanlopen. Overigens is er verder niet méér geld per patiënt bijgekomen, anders dan broodnodige indexatie. Er wordt nu alleen erkend dat er veel meer patiënten een achterstand hebben.
Aangaande voldoende personele ondersteuning. Dit staat er bijvoorbeeld in het hoofdlijnenakkoord:
” …..binnen de huisartsenzorg gaat dit om onder andere taakherschikking door bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist in te zetten in de praktijk of op de huisartsenpost, meer inzet van ondersteunend personeel zoals praktijkondersteuners somatiek en GGZ, meer inzet van praktijkmanagers die niet-patiëntgebonden taken van de huisarts kunnen overnemen zodat een huisarts zijn tijd vooral aan patiënten kan besteden, het verlagen van het aantal ingeschrevenen per huisarts… “
Wat een onthutsende opmerking te stellen dat er nergens in het hoofdlijnenakkoord een afspraak staat! Méér tijd voor de patiënt was hèt punt voor de huisartsen! En dan nu stellen dat dat slechts een voorbeeld was, en dus geen harde afspraak…
Waarom geen indexatie voor die mensen waar hierboven over gesproken wordt, zoals de POH-S. Men wilde toch juist de kwetsbare ouderen ondersteunen?
En waarom niet S3 indexeren? Is Zilveren Kruis bang, dat mocht ooit de winstuitkering door de Kamer komen, zij te weinig overhoudt?
Waarom zouden we nog substitutie doen? Het komt uit eigen zak. Afspraken hierover blijken volgens de zorgverzekeraar hoogstens richtlijnen te zijn die in eigen voordeel uit te leggen zijn. En met eigen voordeel wordt nooit het voordeel van de huisarts bedoeld, die zich een slag in de rondte werkt om alle extra zorgvraag van de laatste jaren op te vangen.
Het lijkt weer TROG: tekenen rechtsonder graag! Maar de LHV stelt terecht dat er andere opties zijn. Namelijk: helemaal niet tekenen, tekenen met een brief dat dit onder protest is, tekenen bij een andere zorgverzekeraar of uitstel vragen. Inmiddels blijkt er ook een initiatief te zijn ontplooid: je contract printen en aanpassen en tekenen onder protest, voor slechts 3 maanden, zodat ZK terug naar de onderhandelingstafel wordt gestuurd.
Wij steunen de LHV in deze zaak met ZK! VPHuisartsen is van mening dat de NZa haar rol als marktmeester nu dient op te pakken. En zij dient hierbij niet te wachten tot halverwege 2019. Dan hebben huisarts en patiënt immers al wéér een jaar verloren.
Deze weg slaan wij niet in! Het moet hier stoppen!
Weg met TROG-contracten!
Geen eenzijdige onderhandelingen meer vanuit een machtspositie van de verzekeraar.
Meer tijd voor de patiënt en eerlijke tarieven voor ons vele, en steeds vaker, ingewikkelde werk!
Op woensdagavond 20 december is een delegatie van bezorgde huisartsen bijeengekomen om in gesprek te gaan met ZK, dit nav de weigering van een substantieel aantal huisartsen uit de regio Kennemerland / Waterland / Utrecht / Gooi om het contract te willen tekenen dan wel een contract voor 3 maanden aan te bieden.
Ik kan de samenvatting helaas kort houden: nul komma nul beweging van ZK.
Mirjam Vos (beleidsontwikkelaar zorginkoop ZK) en Corry Steensma (senior inkoper ZK) schoven aan tafel bij een groepje bezorgde huisartsen uit Zwolle, Kennemerland en regio Waterland. Het was een herhaling van zetten, we zijn sinds 2015 met alle afspraken HRMO ten spijt niets opgeschoten.
Ze hebben zoals altijd onze zorgen vriendelijk en beleefd aangehoord (niet alleen tav het niet volgen van de afspraken het Hoofdlijnenakkoord, maar ook de uitholling van de basiszorg, er komt steeds meer op ons af (ouderenzorg, toenemende zorgconsumptie, GGZ) terwijl de financiering niet volgt om de stijgende kosten (o.a. personeel, opleiding, huisvesting, ICT) te compenseren, dat we dreigen de passie voor ons prachtige vak te verliezen, dat jonge huisartsen geen praktijkhouder meer willen worden) en zij concluderen dat we het met elkaar eens zijn dat we het niet met elkaar eens zijn……. Agree to disagree kwam rechtstreeks uit de mond van mevr Vos. Hoe serieus neem je ons nog dan?
Dit moet een vervolg krijgen, we willen dit gewoon niet meer, elk jaar weer tekenen bij het kruisje, we willen een gelijkwaardig contract dat recht doet aan onze inspanningen en de toenemende ondernemersrisico van de praktijkhouders afdekt.
Het is tijd voor actie! Geen mooie woorden en beloftes meer. Mijn keuzes bij Woudschoten worden straks niet bepaald wat ik graag als huisarts zou willen betekenen voor de gezondheidszorg in Nederland maar wat ik kan betekenen binnen de financieringsstructuur. En die twee staan haaks op elkaar!