Woest worden we er van als er al jaren gesproken wordt over het verlichten van bureaucratie & administratieve lasten, diverse dure ontregel programma’s worden opgetuigd en steeds weer verbeteringen beloofd, maar deze demissionaire regering met weer een volgende wet aantoont dat politiek Den Haag helemaal niet in staat is beloften na te komen.
De eerstelijns coalitie, waaronder de LHV, heeft al geruime tijd aangegeven dat de nieuwe wettelijke regeling, waarbij huisartsenpraktijken en andere eerstelijns zorgverleners jaarlijks een lange vragenlijst moeten gaan invullen ter financiële verantwoording, zijn doel ver voorbij schiet en wederom veel extra administratie met zich mee zal brengen.
De verantwoordelijke staatssecretaris legt alle bezwaren en goede alternatieven naast zich neer en is van plan de regeling versneld in te gaan voeren per januari 2022.
Zoveel kortzichtigheid creëert pittige reacties!
Toppunt van bureaucratie
De samenwerkende eerstelijns verenigingen hebben indirect al bij Staatssecretaris Blokhuis aangegeven dat deze aangekondigde regeling onder het toppunt van bureaucratie valt. Onder de kleinere zorginstellingen is nauwelijks sprake van frauduleuze handelingen, toch moeten 27.000 zorgaanbieders nu jaarlijks een vragenlijst gaan invullen met minimaal 65 vragen, wat ze tenminste 2,5 uur kostbare zorgtijd gaat kosten. In een land waar extra zorgverleners al met moeite te vinden zijn wil je toch niet nog eens tienduizenden uren zorgtijd onttrekken? Bovendien rijst dan de vraag wie dit allemaal gaan controleren? Is dat dan weer een verstikkende en onderbezette managementlaag welke na jaren zoeken een enkele frauduleuze handeling op het spoor gaat komen, maar in de tussentijd wel alle welwillende zorgverleners met extra administratie gaat bestoken? Waarom draaien we het in dit land niet een keer om? Geef de zorgverleners weer ruimte om te zorgen en breng professionele autonomie en vertrouwen terug op de werkvloer. Gebruik vervolgens al die controlerende instanties om te speuren naar die enkele aanbieders die wel de kantjes eraf lopen en verdacht gedrag vertonen. We voorspellen dat de frauduleuze gevallen niet aan het licht zullen komen door “eerlijk” ingevulde vragenlijsten, wel door gewoon de ogen open te houden voor verdachte bewegingen en daar dan alle speurtijd in te gaan steken. We voorspellen ook dat dit veel minder tijd zal kosten dan jaarlijks alle 27.000 lijsten te doorlopen. Kunnen de medewerkers die hierdoor overbodig worden wellicht gelijk aan de slag in de zorg!?
Roep om boycot
Het is niet vreemd dat de zorgverleners moedeloos worden van zoveel wantrouwen en bureaucratie. Er wordt duidelijk geroepen dat de grenzen al geruime tijd overschreden zijn en het misschien nu wel tijd wordt voor echte actie. Afspraak is afspraak, bureaucratie & administratieve lasten afbouwen en zeker geen nieuwe onzinnige regels erbij.
Vanuit de VPH achterban ontvangen we berichten dat er opgeroepen wordt tot ongehoorzaamheid. Genoeg is genoeg, deze administratieve lasten zullen niet worden geaccepteerd en gaan retour afzender. Iets wat wij als praktijkhouders zeer kunnen begrijpen.
Wat ons betreft staat dit symbool voor alles wat in de politiek mis gaat op gebied van bureaucratie & administratieve lasten. Aan de ene kant vooraan staan om te bezweren dat de administratieve lasten omlaag moeten en vervolgens via de kamer en staatssecretaris toch gewoon weer nieuwe onverklaarbare wetten introduceren. De achterban is des duivels en gelooft op deze wijze helemaal niets meer van allerlei ontregel programma’s.
Steekproeven en extra controle waar verdenkingen zijn prima, maar niet een hele sociale beroepsgroep frustreren om de kans op fraude minimaal te verkleinen.
We hebben met spoed meer frisse zorgverleners nodig en zeker geen overbelaste zorgverleners die nog meer administratieve taken krijgen of zelfs om dit soort wetten de zorg gaan verlaten. Een volksvertegenwoordiging die zoveel wantrouwen en onbegrip uitstraalt zal de problemen in de zorg naar astronomische waarden opdrijven!
VPHuisartsen ondersteunt de uitspraken van de eerstelijns coalitie: deze wetten zijn onzinnig en horen niet in de eerste lijn thuis. De wet moet aangepast, zorgtijd – en geld is hier niet goed besteed. Wij zullen dit overal waar we aan tafel zitten, laten weten.
Als die 27.000 zorgverleners weigeren dit in te vullen, dan is het snel van de baan.
Een stukje geneeskundige ongehoorzaamheid is hier op zijn plaats.
Aansluiting zoeken met de LHV om dit krankzinnige plan van tafel te krijgen, lijkt mij.
Dat lijkt mij ook de enige, gepaste reactie! Als horeca-ondernemers controle kunnen weigeren, dan kunnen wij dat toch ook? Zeker als het onzinnig is?
Jullie eindigen met :
“De wet moet aangepast, zorgtijd – en geld is hier niet goed besteed. Wij zullen dit overal waar we aan tafel zitten, laten weten.”
Dat is mooi maar niet de oplossing. Slechts een zeer klein gedeelte van de 27000 zorgverleners (zie reactie Huib) zal het lef hebben om e.e.a. te weigeren. Zo gaat dat nou eenmaal in huisartsenland.
Als volwassen en volwaardige beroepsvereniging moeten JÚLLIE ÁLLE praktijkhouders oproepen e.e.a. te weigeren en hier samen in optrekken met de LHV.
Pas wanneer álle individuele huisarts/HAGRO’s hiertoe opgeroepen worden en e.e.a op schrift krijgen dat we collectief gaan weigeren, dan pas wordt er iets los gemaakt in huisartsenland. Praten en opkomen voor de achterban aan de onderhandelingstafels levert al jaren helemaal NIETS op !!
Dus acties en wel geïnitieerd door de beroepsverenigingen
Hans (lid VPH)
Van VPH verwacht ik toch wat meer dan meehuilen en stem laten horen als het uit komt.
Als je de belangen van de leden behartigt past oproepen tot weigeren hieraan mee te werken en juridische ondersteuning geven voor ieder lid die dat doet toch meer in de lijn van opkomen voor belangen van de leden. Pro activiteit en profilering trekt leden aan, meehuilen niet.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/goed-dat-het-ministerie-eindelijk-al-dat-tuig-in-de-zorg-eens-aanpakt~bcbfdb1e/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&ut
Eens met Hans: de rol van onze vertegenwoordigers zoals LHV en VPH is om samen een vuist te maken, en dit collectief te organiseren! 1weigerende huisarts is een lachertje, 10 ook, maar alle huisartsen is geen ontkomen meer aan. Maar dan moeten wij ons wel collectief gesteund en gedekt voelen!
Een andere optie is om, als dit er (net als het aanstaande nieuwe kabinet) toch wordt doorgedrukt, ook het aanleveren van andere “verplichte” gegevens aan de overheid stop te zetten.
Ik denk daarbij onder andere aan het aanleveren van doodsoorzaakgegevens aan het CBS: simpelweg het formulier tbv het CBS tijdelijk achterhouden (en alleen de lege enveloppe dichtgeplakt bij de overledene/familie achterlaten zodat deze hiervan geen hinder/vertraging ondervinden omdat anders de uitvaartondernemer zijn werk niet zou kunnen doen) en de aanlevering ten behoeve van de voor de overheid noodzakelijke statistieken droogt snel op. Uiteraard zullen we dan zo gauw de overheid tot inkeer komt alsnog de ingevulde formulieren netjes afgeven maar dan heb je in elk geval een breekijzer waar de overheid zeker gevoelig voor zal zijn…
Ik ben in elk geval niet voornemens nog meer gegevens aan de overheid af te geven. Heb al eens deel moeten nemen aan de verplichte aanlevering van gegevens aan de NZa en ben de toename van de regeldruk meer dan zat… tijd im stevig terug te duwen!
Als ik nog praktijkhouder was, zou ik de barricaden bestormen. Brieven schrijven naar de stas en naar relevante Kamerleden, de publiciteit zoeken.
Maar ik bespeur een zekere metaalmoeheid bij mezelf. Nu slechts nog wat waarnemen, 2 dagen per week, deze maand komt m`n eerste AOW.
Ze doen maar. Het is niks en het wordt niks.