In navolging op ons eerdere bericht, waarin we onze frustratie en onbegrip niet onder stoelen of banken hebben gestoken, hebben we nu bericht gekregen op welke manier de tarieven dan wél zullen worden aangepast in 2022.
In het kort: de tarieven worden aangepast, omdat de Tweede Kamer besloten heeft middeninkomens in de zorg structureel te verbeteren. Hiervoor was 675 miljoen aangemerkt, waarvan een deel ook voor personeel in huisartspraktijken bestemd is. Daarnaast is ook de hogere inflatiecorrectie meegenomen in de nieuwe tarieven.
Omdat zorgverzekeraars het niet voor elkaar kregen deze tarieven per januari door te voeren, heeft de NZa onderzocht op welke wijze het dan het beste zou kunnen worden uitgevoerd. Hieronder het resultaat.
Tarieven S1 en S3
Omdat de zorgverzekeraars het niet voor elkaar kregen de overige tarieven per 1 januari aan te passen èn ondertekend te krijgen, is er nu gekozen om per 1 april de tarieven aan te passen. De compensatie voor de nog niet aangepaste tarieven over het 1e kwartaal worden dan gelijkmatig verdeeld over de rest van het jaar. Omdat we in het 1e kwartaal doorgaans iets meer omzet genereren dan in andere kwartalen, is ook hier rekening mee gehouden in de definitieve berekening voor de overige kwartalen.
Omdat de indexering altijd uitgaat van 2 verschillende pijlers, die verschillend worden gewogen (namelijk loonkosten en CBS-cijfers), is het verwarrend nu alle percentages te noemen. Zeker omdat daar dan ook nog de verrekening van 2021 van af moet, zie hiervoor ook het artikel over de indexatie van de tarieven.
Heel grof gemeten zou je kunnen zeggen dat de tarieven vanaf het 2e kwartaal ongeveer 3% stijgen t.o.v. 2021.
U kunt de tarieven voor het eerste kwartaal op deze pagina van de overheid vinden en de aangepaste tarieven voor de volgende kwartalen via een aanvullende pagina.
ANW
Het uurtarief ANW wordt voor alle kwartalen vanaf 1 januari €83,26.
Tarieven S2 (o.a. ketenzorg)
Voor huisartsen aangesloten bij ketenzorgorganisaties kunnen de zorggroepen meer informatie verstrekken hoe dit in uw specifieke geval uitpakt. Voor huisartsen die niet-gecontracteerde ketenzorg leveren is alle informatie te vinden via de links in de bovenstaande alinea’s.
Extra werk en financiële risico’s
Let wel! Om dit alles te effectueren moeten in de loop van het eerste kwartaal nieuwe contracten worden ondertekend door de huisarts, en nieuwe tarieven worden ingeregeld in uw HIS. Ook derft u mogelijk rentelasten door de lagere tarieven in het 1e kwartaal. VPH heeft dit nog extra onder de aandacht gebracht bij de NZa maar hier geen gewenst antwoord op ontvangen.
1 reactie